מלכודת אור היא למעשה דרך פשוטה לפגוש מגוון רחב של מיני חרקים ופרוקי רגל שלרוב פעילים בלילה ונסתרים מהעין וכל זאת ללא מאמץ. השיטה: גוף מאיר שימשוך אליו חרקים. היתרונות של מלכודת אור הם פשוטים: לא צריך להסתובב בלילה עם פנס, אפשר לשבת בנוחות, הכל מגיע אלינו, התפעול פשוט והרבה מהחרקים שיגיעו לא נזכה לראות באמצעים אחרים. הדבר מאפשר לעתים קרובות לגלות מינים שלא ידועים מהארץ או כאלה שאף חדשים למדע. למלכודות אור מגיעים בעיקר עשים אך גם מספר לא קטן של חיפושיות וחרקים רבים מקבוצות אחרות. מגוון המינים בלילה מוצלח יכול בקלות להגיע לעשרות רבות ואף הרבה למעלה מזה. זו הזדמנות להכיר מיגוון מינים גדול ולעתים בהרבה ממה שניתן למצוא באור יום בזמן כה קצר יחסית. מיגוון זה משתנה ממקום למקום ומעונה לעונה ולעתים ביקור באותה נקודה באותו התאריך למשך מספר שנים יניב שוב ושוב הפתעות חדשות. מספר מיני העשים בארץ הוא פי עשרה ויותר ממספר הפרפרים למשל וחלקם יפים לא פחות מהם, זו הזדמנות טובה להכיר אותם. חלקם מרשימים בגודלם וחלקם בצבעיהם וצורתם. גם מספר מיני החיפושיות הנמשכות לאור עצום כך ששני קבוצות אלו בלבד יכולות לספק מיגוון מדהים. זה מבלי להתייחס לקבוצות הרבות הנוספות כמו גמלי שלמה, עכבישים, נמלים, ארינמליים ורבים אחרים שגם הם מופיעים בקביעות במלכודות האור.
שני מיני חיפושיות מתוך כמה שהתגלו כחדשות לישראל רק לאחרונה באמצעות מלכודות אור:
למרות השם "מלכודת אור" אין מדובר במלכודת ממש אלא בדרך יעילה ופשוטה למשוך חרקים בלילה – אור. מינים רבים שפעילים בלילה נמשכים לאור או מנווטים באמצעותו ע"י סינכרון מול נקודת אור מסויימת. מיקום האור נשמר בזוית כלשהי וכשהחרק עובר את גוף התאורה הוא משנה כיוון על מנת לשמר את האור באותה זוית. כך הוא נכנס למעגל סיבובי סביב האור שהולך וקטן עד שהוא מגיע אליו. ברוב המקרים ישארו החרקים ליד גוף האור וזו הזדמנות נהדרת לתעד, לצלם ולאסוף מינים בעלי ערך מדעי כזה או אחר.
תאורה
מאחר וכל חרק מסוגל לראות אור בספקטרום מסויים מאוד המנורות המומלצות ביותר הן כספית או אולטרה סגול אך גם פלורסנט יעשה את העבודה. מנורת כספית (גם מנורת רחוב) היא הטובה ביותר אך לא תמיד קל להשיגה. זו מכילה בתוכה גם אולטרה סגול (לכן מנורות אלה מצופות בלבן על מנת להגן על העיניים שלנו) והיא פועלת בטווח אור רחב ולכן נראית ע"י יותר חרקים. ליד המנורה יש למתוח סדין לבן. זה ישמש מצע נחיתה לחרקים אך גם בעצמו יהפוך לגוף תאורה גדול כשיואר ע"י המנורה וימשוך חרקים ממרחק גדול יותר. ניתן גם להשתמש במנורה הצמודה לקיר בית. סדין עדיף כי האור נראה משני צדדיו ומושך חרקים גם מצידו האחורי.
בחירת מיקום ומועד
המיקום הטוב ביותר הוא זה שאין בו אורות המתחרים בשלנו – אזור חשוך עד כמה שניתן. רצוי לבחור נקודה שמשקיפה על נוף רחב ככל האפשר, כך חרקים רבים יותר יראו את האור ויגיעו אליו. כמו כן עדיף שהנוף יהיה טיבעי ולא שטח חקלאי או עירוני ורצוי שיכלול יותר מבית גידול אחד אם הדבר אפשרי (למשל שטח פתוח שגובל בחורש). בכל אופן, גם במרכז העיר מנורה תמשוך חרקים.
בכל לילה יש פעילות חרקים אבל רוח חזקה מקשה על מעוף החרקים ולכן יגיעו מעט מאוד חרקים אם בכלל. טמפרטורה נמוכה לעונה גם היא אינה מומלצת מאותה הסיבה. לילה מושלם הוא לילה שבא בעקבות יום חם מאוד ביחס לעונה ושיש בו לחות גבוהה יחסית. ישנם מועדים בשנה שבהם ישנה עליה דרמטית במספר המינים הפעילים בלילה. הגשמים הראשונים, תחילת האביב ותחילת הימים החמים של הקיץ. כמובן שישנם מינים שדווקא פעילים במועדים אחרים אבל בזמנים אלה ניתן לצפות בערב אחד במספר גדול יותר של מינים. חשוב לציין שגם מחוץ למועדים אלה ישנה פעילות ובהם ניתן לצפות במינים ייחודיים שזמן הפעילות שלהם שונה (כמו מינים הפעילים דווקא בשיא החורף).
החרקים הליליים אינם פעילים בכל שעות הלילה אלא לרוב בחלק מסויים משעות הלילה. למשל רק לאחר השקיעה ועד שיש חשכה מוחלטת או רק מהרגע שיש חשכה מוחלטת ועד נפילת הטמפרטורה ועליית הלחות וכו. לכן את האור רצוי להדליק עם אור אחרון. ישנם מינים שמופיעים רק לפנות בוקר ולכן ככל שהאור יהיה דלוק זמן רב יותר כך יגיעו מינים חדשים לאורך משמרות הלילה.
הקמת מלכודת אור בשטח
במידה ואנו רוצים לצאת לשטח אנו זקוקים למקור אנרגיה עבור המנורה. לרוב משתמשים בגנרטור אך ניתן גם להשתמש בבטריה או בחיבור המנורה לבטריה של הרכב (באמצעות יוניט). ניתן לחבר חוט בין שני עצים ולמתוח עליו את הסדין את המנורה (כבל מאריך), כדאי לקחת נורה נוספת על כל מקרה של תקלה. בנוסף רצוי למתוח סדין על הקרקע שעליו נוכל לראות בברור את מי שנחת ליד הסדין התלוי ולא עליו. בנוסף מגיעים גם פרוקי רגל שלא במעוף וכך נוכל לשים לב אליהם.
דוגמא למלכודת אור בשטח:
בשני הסרטונים הבאים ניתן לראות דוגמא למלכודת אור בה המיקום והמועד נבחרו כראוי. בסירטון הראשון ניתן לראות ביצים שהטילו העשים על הסדין המכסה את הקרקע. בסרטון השני בתום הערב הסדין כבר קופל אך האור דלוק וניתן לראות את הקרקע רוחשת עשים.